woensdag 9 maart 2011

een heerlijke maaltijd




scampi tandoori met wortelsalade en mieriksworteldressing


een heerlijke maaltijd en dat met niet veel afwas!! Ideaal dus.
En volgens de uitleg is het ook een goedkoop recept!!
En dan nog weten dat het gemakkelijk is. Als ik het kan, dan kan iedereen het (het heeft mij met eten en klaarmaken 3 kwartier geduurd).


Jammergenoeg ben ik vergeten om er een foto van te nemen maar je kan het eindresultaat on-line zien (samen met de uitleg):
dagelijkse-kost


Het is wel aan te raden om 'vuil' frietvet te gebruiken want daarna mag je het wel wegdoen.


het recept:





Tandoorikruiden zijn een heerlijke mengeling van specerijen, die bovendien zorgen voor een mooie rode kleur. Jeroen gebruikt ze om de scampi een verrassend krokant laagje te geven. Samen met een kruidige wortelsalade en een frisse dressing levert dat een eenvoudig maar fijn voorgerechtje op.
extra materiaal:
  • satéprikkers
  • een rasp
  • een friteuse
Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €4,5 per persoon.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de wortelsalade:

  • wortels
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 eetlepel (gesnipperde) verse munt
  • 2 eetlepels (gesnipperde) verse koriander
  • 2 eetlepels (gesnipperde) verse platte peterselie
  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje witte wijnazijn of sushi-azijn
  • peper
  • zout

de dressing:

  • 4 eetlepels zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelpuree
  • 1 koffielepel (gesnipperde) verse dragon
  • enkele druppels citroensap
  • peper
  • zout

de scampi:

  • 16 scampi
  • 2 koffielepels tandoorikruiden
  • 50 g panko (Japans paneermeel)
  • ei
  • peper
  • zout

bereiding

de wortelsalade:

  • Deze wortelsalade kan je gerust even op voorhand bereiden. Zo kan de groente lang genoeg marineren, wat de salade extra lekker maakt.
     
  • Schil de wortels, snij de uiteinden eraf en rasp de groenten. 
     
  • Snipper de verse munt fijn, de (platte) peterselie en de koriander .
     
  • Doe de geraspte wortels en de verse kruiden in een mengschaal. Schenk er een scheutje olijfolie en een scheutje witte wijnazijn (of sushi-azijn) bij en kruid de salade met peper van de molen en een snuifje zout. Meng alle ingrediënten goed door mekaar.

de dressing:

  • Neem een mengschaaltje en schep er de zure room in. Roer de room even los en voeg er een beetje pasta van gepureerde mierikswortel aan toe en een beetje vers citroensap.
     
  • Snipper de dragon heel fijn en meng het kruid door de dressing. Kruid het sausje ten slotte naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

de scampi:

  • Ontdooi de scampi. Trek het pantser van de scampi en verwijder zorgvuldig het darmkanaal. 
     
  • Neem er twee schaaltjes bij om de scampi te paneren. Breek in het ene schaaltje het ei en roer het even los, en geef het wat smaak met peper en zout.
     
  • In het tweede schaaltje giet je de panko (paneermeel) en meng je er de tandoorikruiden onder.
     
  • Verhit intussen de friteuse op 180°C.
     
  • Paneer elke scampo door deze eerst door het losgeklopte ei te halen en vervolgens door het gekruide paneermeel. 
     
  • Bak de scampi knapperig gedurende zo’n anderhalve minuut in de hete frituurolie (180°C).  Laat de grote garnalen even uitlekken op een vel keukenpapier.

afwerking:

  • Prik een viertal scampi op een satéstokje en serveer deze op een schep gemarineerde wortelsalade. Schenk er ten slotte een lepeltje van de dressing rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen